Köln
   
| Köln | Észak-Rajna Vesztfália | Köln történelme | Látnivalók Kölnben | Közlekedés | Kölni oktatás és kultúra | Galéria | Térkép |
Észak-Rajna Vesztfália

vilagvarosai.hu on Facebook

Terület: 34 080 km2
Népesség: kb. 18 079 686 fő
Népsűrűsége: 530 fő/km2
Miniszterelnök: Peer Steinbrück
Nagyobb városai: Düsseldorf (a tartomány fővárosa), Köln, Duisburg, Dortmund
Hivatalos honlapja: www.nrw.de


Németország tizenhat tartományra tagolódik. Ezek közül tizenhárom szövetségi állam és három város. Minden tartománynak van egy fővárosa, mely a parlament és minisztériumok székhelye, illetve a tagállamok rendelkeznek saját alkotmánnyal és saját költségvetéssel. A tartományok kormánya a német szövetségi tanácsban képviselőket állít, így befolyásolják a döntés előtt lévő szabályokat vagy törvényeket. A nagyobb tartományokat, mint például Baden-Württemberg, Bajorország, Hessen, Észak-Rajna-Vesztfália és Szászország további kerületekre osztották.Dusseldorf-Konigsallee

Düsseldorf-Königsallee (Foto: nacho c)


A vesztfáliai tartomány fővárosa Düsseldorf. A város Németország gazdaságának egyik központja, hiszen itt található nemzetközi repülőtér Németország 3. legnagyobb utasforgalmat lebonyolító repülőtere, illetve Vesztfália fővárosa az ország második legnagyobb pénzügyi központja.

Tartomanyi gyules

Tartományi gyűlés (Foto: Mel Kots & John Kots)


Számos nemzetközi szinten tevékenykedő nagyvállalat székhelye, mint például Metro AG, E.ON, , Henkel, NRW.BANK, WestLB, E-Plus, vagy a Vodafone Deutschland.


Köln Németország negyedik legnagyobb városa (Berlin, Hamburg és München után). A Ruhr-vidéken, Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományban található.

Koln varosa

Köln városa (Foto: benidormone)


Németország egyik legrégebbi városa: a rómaiak alapították 50-ben. A város délkeleti részén található a Köln/Bonn repülőtér, amely 1994 óta Konrad Adenauer nevét viseli. Ez a UPS európai központja, és a fapados légitársaságok egyik legnagyobb csomópontja, összesen 38 ország 139 úticélja érhető el innen. A Kölnbe látogatóknak érdemes megtekinteni a város szimbólumaként emlegetett kölni dómot, vagy a tizenkét román stílusú templomot, melyek között akad olyan is, amely a római korban épült.


Vesztfália tartomány harmadik legnagyobb városa Duisburg, amely 22 Düsseldorftól kilóméternyire helyzkedik el. A város gazdasági életében jelentős szerepe van a hajógyárnak, fémiparnak, pamutfonásnak és szövésnak, dohánygyártásnak és kémiai iparnak. Legszebb épülete az üdvözítőről elnevezett templom, amely a XV. század gót templomai közül egyike a legszebbeknek, csinos falfestményeivel és Mercator siremlékével.Duisburgban található a világ legnagyobb belkikötője.

Mercator terkepe

Mercator térképe (Foto: alporna)


Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact