Köln
   
| Köln | Észak-Rajna Vesztfália | Köln történelme | Látnivalók Kölnben | Közlekedés | Kölni oktatás és kultúra | Galéria | Térkép |
Látnivalók Kölnben

vilagvarosai.hu on FacebookA kölni dóm: A Rajna közelében, a főpályaudvar mellett magasodik a város fölé a monumentális kéttornyú katedrális, mely nem véletlenül lett Köln szimbóluma és a Világörökség része.

Kolni dom kivilagitva

A Kölni dóm kivilágítva (Foto: wikipédia)


Az eget ostromló templomot, – amely ma a világ harmadik legmagasabb gótikus székesegyháza –, a XIII. század közepén kezdték el építeni.

Kolni dom 2

A Kölni dóm támpillérei (Foto: wikipédia)


632 év alatt épült fel, de a végeredmény valóban lenyűgöző lett. A 157 méter magas dóm időtlen fenségessége minden turistát megérint. A hatalmas templombelsőt misztikus félhomályba borítja a festett üvegablakokon átszűrődő fény, s az oldalhajókban szép kápolnák követik egymást.

Kolni dom 5

A Kölni dóm ablakai (Foto: wikipédia)


A dóm alapkövét 1248. 08. 15-én helyezték el. A XIV. században készült el a főoltár, a déli oldalhajó és a déli torony második emelete. A főhajó befejezése után (1508-1509) ideiglenesen leállították az építési munkálatokat, és csak 1842-ben folytatták. A német gótika kiemelkedő alkotását I. Vilmos császár jelenlétében fejezték be, aki fényes ünnepi felvonulást rendezett, ahol az építkezés történetét mutatták be. Az égbetörő kölni dóm a német nemzeti egység szimbóluma lett. A késő középkori kórus a 104 ülőhellyel Németországban a legnagyobb. Az a különlegessége, hogy a pápának és a császárnak mindig fenntartanak egy-egy helyet.

Kolni dom

A Kölni dóm főhajója (Foto: wikipédia)


A háromkirályok művészien díszített ereklyetartójában nyugszanak azok a csontok, amelyeket a három király (három napkeleti bölcs) maradványaiként tisztelnek. A főoltár mögött őrzik, mely a középkori aranyművesség remeke. Ritkán tekinthető meg, a gyakori istentiszteletek miatt általában zárva van A festett üvegablakok, köztük a déli hajóban található úgynevezett bajor ablakok szintén híresek. Ezeket I. Lajos bajor király ajándékozta a dómnak. Ezek a kereszténység kezdetéről vett jeleneteket ábrázolnak, Keresztelő Szent Jánostól Szent István vértanúig. Ezeket Max Emmanuel Ainmiller (1807-1870) vezetésével készítették, H. v. Hess (1798-1863) tervei alapján. Az ablakok leleplezése 1848-ban, a 600 éves évforduló ünnepségei során történt. A 970 körül készült Gero-kereszt (Gero-Kreuz) a szentély közelében a legrégebbi kereszt az Alpoktól északra.

Gero kereszt

A Gero kereszt (Foto: wikipédia)


Az egyik kápolnában található a fából készült Milánói Madonna, 1290 körüli, amely Máriát ábrázolja a gyermek Jézussal. A kölni dómnak két orgonája van; mindkettő ugyanattól a játszóasztaltól kezelhető. A háború után építették az első orgonát (kórus-orgona vagy kereszthajó-orgona), amely a kereszthajó egyik oldalában található. Ez a gótikus templokban szokatlan elhelyezés azzal magyarázható, hogy az orgonát 1948-ban szentelték fel, de a főhajó a helyreállítás miatt 1956-ig zárva volt. 1998-ban egy új orgonát is szenteltek (főhajó-orgona), így a háború utáni időkben tapasztalt elégtelen hangzás megoldódott.

Orgona

Az orgona (Foto: wikipédia)


Az új orgona a főhajó elején helyezkedik el; ez akusztikai szempontból a legkedvezőbb elhelyezés. Így viszont az orgona megszakítja a főhajó és kórus terének a folytonosságát. Az orgona négy műből áll, 3963 sípja van, amelyek 53 regiszterre vannak elosztva. 2006-ban az orgona együttest két fanfárregiszterrel egészítették ki. Ezeket csak különleges alkalmakkor, ünnepi istentiszteleteken szólaltatják meg. A katedrális tornyából gyönyörű kilátás nyílik a Rajnára. Ráadásul a dóm az eltévedős turistáknak is kiváló tájékozódási pont, mert mindenhonnan jól látszik, és a város központjában található.

Koln ejszaka

Köln éjszaka (Foto: wikipédia)


Világörökség: 1996-ban a kölni dómot, mint az európai gótikus építészet mesterművét, a kulturális Világörökség részévé nyilvánították. 2004. július 5-én felkerült a veszélyeztetett helyszínek listájára, a következő indoklással: a "dóm vizuális integritásának veszélyeztetése a Rajna túloldalára tervezett magasépítkezések miatt". A 2005. július 13-i UNESCO-konferencián, amelyet a dél-afrikai Durbanban tartottak, a végleges döntést egy évvel elhalasztották. Pop art és Picasso: A római kor kedvelőinek a Römisch-Germanisches Múzeumot ajánljuk, ahol színes mozaikok, látványos római síremlékek, szobrok ismertetnek meg az ókori Colonia mindennapjaival.

Romisch-germanisches Museum

A Római-német Múzeum (Foto: tintern)


A XIII.-XIX. századi festészet rajongói pedig látogassanak el a Wallraf – Richartz Múzeumba. Kortárs irányzatokat tekinthetnek meg a Ludwig Múzeumban.

Ludwig Muzeum

A Ludwig Múzeum (Foto: wikipédia)


A kellemesen tágas kiállítási termekben Roy Lichtenstein, George Segal, Andy Warhol képeit tekinthetk meg a pop art életérzésben, de találhatóak itt felbecsülhetetlen értékű Picasso-rajzok, kisplasztikák és festmények is. Az egykori Imhoff-Stollwerck, a ma már Lindt névre hallgató csokoládémúzeumban mindent megtudhat az ember, amit a kakaós édességről tudni érdemes.

Lindt gyar

A Lindt gyár (Foto: eisenrach)


Csokitörténelem a majáktól napjainkig, technológiai fortélyok, különlegességek, és egy olyan szökőkút is várja az édességvadászokat, amelyből víz helyett folyékony csokoládé bugyog. A szökőkútból pedig kóstolni is szabad: vékony nápolyi szeleteket mártogathatunk a sűrű, édes masszába. A múzeum cukrászdájában és édességboltjában borsosabb árakért juthatunk az ínycsiklandó édességekhez.

Lindt Muzeum

A Lindt Múzeum (Foto: archangeli)


Eau de Cologne – A kölnivíz: 4711 – a kölni kölni: A város egyik leghíresebb terméke az az illatszer, amelyet elegánsan csak ‘eau de cologne’ kifejezéssel illet a világ, ám ez egyszerűen a kölnivíz neve franciául.

Kolniviz

Kölnivíz (Foto: fortune cookie)


A kölnit a XVIII. században még nem csupán illatosításra használták, hanem gyógyhatású szerként: feloldva fejfájás csillapítására is alkalmas volt. A legenda szerint egy Franz Maria Farina nevű szerzetes adta nászajándékul a csodavíz titkos receptjét bizonyos Wilhelm Mülhens-nek, aki jó üzletet szagolva kölni gyártásba kezdett.

Farina ház

A Farina ház (Foto: wikipédia)


A napóleoni megszállás idején a francia csapatok Köln összes házát megszámozták, hogy a németül nem értő francia katonák könnyebben tájékozódhassanak a városban. Így kapta a kölni készítő hely a 4711-es házszámot, s vált később a világhírű parfüm márkanevévé.

Kolniviz 2

A Glockengasse 4711 (Foto: mathias l)


A Glockengasse 4711 ma is áll, a gyönyörűen felújított házban érdemes megnézni a kölnivíz történetét bemutató kiállítást.
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact